LIGHT STYLE

Lokace: Praha 5

Rok: 2020

Stav: realizováno

Foto: Barbora Bydžovská,  Tomáš Drobný

Popis:

Základem dobrého bydlení jsou dispozice. I novostavba potřebuje svoje dispoziční úpravy, které vyhovují jak požadavkům majitele, tak praktickému užívání. Vrhli jsme se do úpravy bytu 2KK v Praze. Někdy stačí málo a byt začne hezky fungovat. U tohoto bytu bylo zásadní dispoziční úpravou vytvoření niky pro technické zázemí bytu. Tato drobná úprava vytvořila prostor pro pračku, sušičku a bojler, čímž vznikla čistá a prostorná koupelna. Navíc se kuchyně obohatila o úložný roh.

Máme-li funkční dispozici, je možné se pustit do řešení jednotlivých zón a jejich požadavků v bytě.

 

Malometrážní byt má sloužit mladému páru, kde jeden z partnerů pracuje doma. Proto bylo potřeba úložné prostory a jednotlivé funkční zóny vymýšlet chytře.

Centrální místnost musela pojmout krom kuchyně, jídelny a obývací části také pracovnu, prostor pro relaxaci a místo pro střetávání se s přáteli. Aby se jednotlivé funkční zóny vizuálně nebily, je celá místnost pojednána jako salon. Pracovní stůl je nenápadně zakomponován do kuchyňské linky, která svým vzhledem působí jako obývací stěna. Tento stůl má jednoduchý systém sklápěcí desky, kde pouhým sklopením desky uschováte pracovní prostor. Taktéž ostatní elektronika, jako tiskárna, byla uschována v rámci nábytku, aby nekazila klidný dojem interiéru. Pracovní místo navazuje svými úložnými prostory na pohovku s úložnými prostory za zády pracujícího. Tyto úložné prostory jsou oboustranné a slouží tak i relaxující osobě na pohovce.

Aby se na pohovce dobře relaxovalo, je pohovka atypicky rozšířená a taktéž může sloužit jako místo pro přespání návštěvy. Pocit soukromí na sedačce dodávají rostliny, které sedačku obklopují. K pořádné relaxaci nesmí chybět samozřejmě závěsné křeslo s výhledem do sadu.

 

I ostatním místnostem byla věnovaná patřičná péče.

 

V koupelně se nachází již zmiňovaná technická nika, schovaná za textilním závěsem, která dodala koupelně vzdušnost a wellness charakter. Nad umyvadlem se nachází velká zrcadlová skřínka, prakticky osvětlená led světlem okolo obvodu skřínky. Nechybí zakomponovaný koš na špinavé prádlo v umyvadlové skříni.

 

Protože domácnost majitelé sdílí se čtyřnohými kočičími mazlíčky, i těm byl byt náležitě uzpůsoben. Záchodky jsou uschovány v nábytkovém prvku v hale a některé kusy nábytku jsou opatřeny otvory, kde si kočičky mohou zalézt do jejich nitra a schovat se. V hale jsou úložné prostory členěny dle potřeby, aby i nákupní taška, či sluneční brýle byly po ruce.

 

Stylově majitelé tíhli k jednoduchému řešení čistých ploch a linií, doplněnému historickým nábytkem po prababičce. Materiálově se zde kombinuje březová překližka a bílé lamino. V ložnici převažuje historický nábytek, kdežto v centrální místnosti a koupelně je pouze solitérním doplňkem. Díky tomu má každá místnost svoji typickou atmosféru. Výrazným akcentem bytu je akustický panel od studia LAPPA, který nejenže pomohl upravit akustiku centrální místnosti, ale stal se i dominantou prostoru.